De juiste plant op de juiste plaats !
‘De juiste man of vrouw op de juiste plaats…’ Zo wordt het in het bedrijfsleven veelal omschreven als het gaat over het optimaal invullen van vacante functies.
Om succes te hebben op lange termijn is het belangrijk om tijdens de recrutering hier voldoende aandacht aan te spenderen, dit weten we ondertussen allemaal wel…
Maar wat als uiteindelijk zou blijken dat de ‘match’ er toch niet helemaal is en mogelijk in het begin een aantal zaken over het hoofd zijn gezien?
In de praktijk worden er dan soms de meest uiteenlopende dingen geprobeerd om hopelijk dit toch te doen kantelen in de juiste richting. Dit kan succesvol verlopen als er bij de basis voldoende mogelijkheden waren om bij te sturen. Echter kan het evengoed zo zijn dat de desbetreffende persoon er niet gelukkiger van wordt. Daarnaast kan er bijkomend veel tijd en energie verloren gaan om de functie naar behoren in te vullen.
Het is dan ook bijzonder spijtig als er finaal moet besloten worden dat er een verkeerde inschatting is gemaakt bij de start … en vooral dat de mogelijkheden om bij te kunnen sturen er niet zijn…
Zo werkt het bij het opmaken van een ontwerpdossier voor een tuin eigenlijk ook. ‘De juiste plant op de juiste plaats !’
Want we willen gaan voor een vakkundige realisatie voor de lange termijn !
Hoe pakken we dit nu eigenlijk aan?
Na het opmaken van een voorontwerp – presentatieplan maken we de uitvoeringsplannen op. Dit zijn: het beplantingsplan, het werkplan en dan optioneel nog het verlichtingsplan en het beregeningsplan.
Het opmaken van een beplantingsplan is niet zomaar het ‘kiezen van mooie planten en bomen die bij elkaar en in het ontwerp passen’. Dat zou een louter esthetische keuze betekenen. Het is veel veel meer dan dat … namelijk ook het kiezen van ‘de juiste plant op de juiste plaats’. Zeg maar het ‘recruteren’ van de geschikte planten en bomen ahv allerhande selectiecriteria.
Omdat we met behulp van het beplantingstuin in de tuin ook willen gaan voor succes op lange termijn, vraagt dit heel wat kennis, inschattings- en voorstellingsvermogen.
Gezien het geen evidentie is om steeds van alle gekozen planten en bomen met 100% zekerheid te voorspellen of ze allemaal even succesvol zijn én blijven op de gekozen plaats in de tuin hanteren we deels in de ontwerpfase al een flexibel systeem van ‘wijkers en blijvers’.
Wat bedoelen we hiermee? Wel, dat het uitermate belangrijk om bij structurele elementen van de tuin (hagen, snoeivormen, bomen en solitaire heesters / struiken) te zorgen dat de standplaats en de planteigenschappen zo goed mogelijk op elkaar zijn afgestemd.
Als namelijk zou blijken dat een boom of meerstammige heester het niet goed doet op die plaats, is het praktisch niet zo eenvoudig om dit later zomaar te verbeteren, laat staan om deze te vervangen door een andere soort.
Een border of plantvak met siergrassen of vaste planten daarentegen kan wel nog makkelijk worden aangepast als een soort het wat minder zou doen.
De structurele elementen in de tuin zijn de ‘blijvers’. Vaste planten en siergrassen in een border of plantvak bijvoorbeeld zijn de ‘wijkers’. Je kan een plantencombinatie namelijk nog zo super goed hebben uitgekiend en op elkaar afgestemd, dan nog kan het gebeuren dat een soort het op die plek wat minder doet. Als dat zou gebeuren kan de beplanting in dergelijk plantvak gemakkelijk nog worden aangepast.
Het voordeel daarbij van een plantencombinatie tov een plantvak met 1 soort is dat het evenwicht tussen de gekozen soorten in de combinatie op een natuurlijke manier kan ontstaan en bijsturing niet steeds nodig is.
Bij het bedenken van een plantencombinatie is het daarom de kunst om de juiste soorten bij elkaar te plaatsen waarbij de ‘struggle for live’ en de ‘survival of the fittest’ zo harmonieus mogelijk verloopt.