Positieve effecten van groen op fysieke en mentale gezondheid !
Ruisende bomen, uitnodigende parken of speelse natuurspeelplaatsen: groen in de omgeving draagt bij aan een betere gezondheid – mentaal en fysiek.
Groen heeft raakvlakken met actuele maatschappelijke vraagstukken. Denk hierbij aan biodiversiteit en het beperken van effecten van klimaatverandering, zoals hittestress en wateroverlast. Bij het ontwerp vinden we het daarom heel belangrijk om daarmee voldoende rekening te houden.
Groen draagt bij aan een betere mentale gezondheid. Omdat een groene omgeving uitnodigt om te bewegen en ontspannen, speelt groen een rol bij de vermindering van overgewicht, diabetes type 2, hart- en vaatziekten. Ook zien we een gunstig effect tussen groen en hoe lang mensen leven, hoe zwaar baby’s bij hun geboorte zijn en de werking van het immuunsysteem. Groen kan ook zorgen voor een verbeterde nachtrust. Concentratie, geheugen en leerprestaties verbeteren bij contact met groen, met name bij kinderen.
Aan de hand van een model hebben onderzoekers van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM aangegeven op welke vier manieren groen invloed heeft op fysieke en mentale gezondheid:
1. Schade verminderen van milieufactoren
Zo kan groen oa de gezondheidsschade verminderen van luchtverontreiniging, hitte en geluid.
2. Bevordert herstel
Groen bevordert herstel door vermindering van stress en verlaging van aandachtsmoeheid.
3. Bevordert gezond gedrag
Mensen zijn vaak fysiek actiever in een groene omgeving en sociaal contact verloopt beter.
4. Aandachtspunten om mee rekening te houden (!)
Groen kan het risico op aandoeningen ook vergroten door blootstelling aan pollen of andere ziekteverwekkers door bijvoorbeeld muggen, ratten en muizen. Of overlast door bijvoorbeeld berenklauw en brandnetels. In het ontwerp en vooral de plantenkeuze houden we hier dan ook rekening mee !
Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu - NL (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)