Hoe arbeidsintensief is een gazon ?

Een mooi gazon goed onderhouden is veel werk, misschien wel het meest arbeidsintensief van de hele tuin. Maar door enkele handige ingrepen bij de aanleg is er heel wat werk te besparen…

Bijvoorbeeld door een goed gekozen randafboording. Gras aan de rand groeit net zo hard als gras in het midden en de graskanten van het gazon moeten dan ook geregeld worden afgestoken. Dat doe je met de hand, met een kantensteker of met een mechanische grastrimmer. Hoe je het ook doet, het blijft veel werk…

Daarom is het handig om langs de grasrand klinkers of tegels te plaatsen zodat je met één wiel van de grasmaaier over de verharde rand kunt rijden.

Een andere heel praktische oplossing die zeer veel toegepast worden en waar je ook heel mooie organische vormen in het gazon blijvend kan afboorden, is het voorzien van een Ecolat afboording.

Deze tuin- en vijverafboording wordt gemaakt uit 100% gerecycleerde restplastics. Het materiaal heeft een lange levensduur, vraagt weinig onderhoud en kan je achteraf recycleren of opnieuw gebruiken in nieuwe toepassingen. Deze afboordingen zijn verkrijgbaar als lange rechte latten, maar ook buigzaam op rol voor bochten en glooiingen.

Aandachtspunten bij de aanleg van een gazon.

Het allerbelangrijkste voor een mooie grasmat die jarenlang mooi blijft, is de ondergrond.

Hoe meer organische stof (humus) de ondergrond bevat, hoe beter het gras zal groeien en hoe minder je hoeft te sproeien.  Daarnaast is de zuurtegraad of pH van de bodem een belangrijke parameter.

Een bodemanalyse met gepast advies – waar wij voor kunnen zorgen – kan hierin meer duidelijkheid brengen.

Zorg bij de aanleg van de gazon voor een goede degelijke grondbewerking waarbij het voldoende diep spitten (losmaken van de grond) met een kraan belangrijk is. Nadien kan het perceel worden genivelleerd en kan er groencompost worden aangevoerd en verspreid. De ondergrond kan dan zaaiklaar worden gemaakt door oppervlakkig frezen / gelijkleggen met rotorkopeg en aandrukrol.

Om een gazon in topconditie te houden is het nodig om – afhankelijk van het type meststof – één of meerdere keren per jaar te bemesten. Zeker als er gemaaid wordt met een klassieke grasmaaier waarbij het grasmaaisel wordt afgevoerd.

Bij een mulchmaaier of een robotmaaier blijft het gemaaide gras achter op het gazon en kan dit maaisel na vertering terug als voeding door de grasplantjes worden gebruikt.

Daarnaast is een beregening (met goed water !) en het goed opvolgen van de zuurtegraad belangrijk voor een vitaal gazon.

 Kiezen voor inzaaien of plaatsen van graszoden?

Een nieuwe gazon kan je op twee manieren aanleggen: inzaaien of graszoden leggen. Zaaien is goedkoper maar heeft ook heel wat nadelen:

-        Zaaien gebeurt bij voorkeur in het najaar. In het voorjaar (tot de langste dag) kiemen de meest onkruidzaken en zijn 1 of twee onkruidbestrijdingen dikwijls noodzakelijk als er gekozen wordt voor het inzaaien.

-        Na het inzaaien kan het gazon een relatief lange periode niet worden betreden totdat de nieuwe grasmat voldoende sterk is om te kunnen betreden. Bij het inzaaien in het najaar gaat de gazon de winter in en wordt de tuin veelal minder gebruikt waarbij het minder een issue is dat deze niet kan betreed worden.

 Samenstelling gazon.

Gazon is steeds een mengsel van verschillende grassoorten, als je goed kijkt van dichtbij zie je dit ook heel duidelijk in de grasmat. Afhankelijk van de toepassing en standplaats kan je een passende grasmengsel kiezen voor bvb een sport/speelgazon, een siergazon, een gazon in de schaduw, een bloemengazon, een natuurgazon of een bloemenweide.

De vorm van het gazon moet bij het ontwerp van de tuin passen, over het algemeen is een relatief eenvoudige vorm het gemakkelijkste te onderhouden. Een grasmaaier maakt nu eenmaal makkelijker een flauwe bocht dan een scherpe, hoekige bocht.

 

www.tuinenaerts.be

Stijn Matthé